MEDITATIE

Meditatie


Preekpodcast 

Voor mensen die zondag niet naar de kerk kunnen komen, verzorgt onze predikant, ds. J. de Prenter een eenvoudige preekpodcast, zodat u de preek van de zondag kunt beluisteren en herbeluisteren (alleen audio, geen beeld). Deze preekpodcast verschijnt meestal op zondagmorgen op deze pagina. Klik op het woord online als het schuin geschreven staat.


Zondag 27 juni Ds. J. de Prenter VPKB Brugge (audio) online

Zondag 4 juli Ds. J. de Prenter VPKB Brugge (audio) online

Zondag 11 juli Ds. J. de Prenter VPKB Brugge (audio) online

Zondag 18 juli Ds. J. de Prenter VPKB Brugge (audio) online 

Zondag 22 augustus Ds. J. de Prenter VPKB Brugge (audio) online 

Zondag 5 september Ds. J. de Prenter VPKB Brugge (audio) online 

Zondag 19 september Ds. J. de Prenter VPKB Brugge (audio) online 

Zondag 26 september Ds. J. de Prenter VPKB Brugge (audio) online

Zondag 3 oktober Ds. J. de Prenter VPKB Brugge (audio) online

Zondag 17 oktober Ds. J. de Prenter VPKB Brugge (audio) online

Zondag 24 oktober Ds. J. de Prenter VPKB Brugge (audio) online

Zondag 31 oktober Ds. J. de Prenter VPKB Brugge (audio) online

Zondag 7 november Ds. J. de Prenter VPKB Brugge (audio) online

Zondag 21 november Ds. J. de Prenter VPKB Brugge (audio) online
~~~~~~~~~


Woestijnlied


Exodus, de tocht door de woestijn, was voor  Jannica de Prenter de inspratie voor deze beeldmeditatie die u hier vindt.


Ze zette dit op de muziek Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt. "Juist deze melancholische tonen werden gekozen bij dit woestijnlied van Mozes, dat eigenlijk een klaaglied is. In het ritme van de piano kun je de stem van het mensenhart horen kloppen, zolang het nog slagen geeft. In de huilende viool het schreeuwen van mensen om eenzaamheid en pijn.


~~~~~~~~~~~~~~~~~


Lectio Divina

Een zeer oude Bijbel leesmethode die in 't Keerske in een kleine groep werd gebruikt en aansprak. Er bleek, juist in deze tijd, ook interesse te zijn om thuis mee te doen.

Onze predikant maakte een instructievideo voor online gebruik. De eerste oefening met Psalm 131 als onderwerp begint ook met instructies. De volledige serie, die nog steeds in ontwikkeling is, vindt u hier. 


~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eerste serie Online diensten


Op zondag 2 augustus dachten we onze laatste online dienst te hebben. Het was een sfeervolle afronding van de zomerreeks over Jeremia waarin de terugkeer van de ballingen raakte aan onze eigen terugkeer. Ook de eerste reeks over het Bijbelboek Prediker, laten we hieronder nog even staan. De verschillende delen kunt u op YouTube bekijken door op de titel te klikken.

Zomerreeks over Jeremia

Voor het monastieke tijdschrift de Kovel schreef Ds. Jannica de Prenter een artikel over schepping en chaos in het boek Jeremia.  (hier klikken) . Van dit artikel maakte zij een online zomerreeks. Het werd een bloemlezing van scheppingsteksten. Profetieën over grote droogte, wrange vruchten, en de omkering van de schepping komen voorbij, maar ook Jeremia's ervaringen van dreigende ballingschap, en zijn woede en frustratie om een samenleving op drift waar ongerechtigheid en valse profeten de toon voeren, kwamen aan bod.

Wie vandaag Jeremia leest,  wordt aangespoord tot herschepping, een opnieuw openbloeien voor de schepping .... een ecologische bekering. Een profetische stem die juist vandaag herkenbaar is.

I   Wat zie je Jeremia

II  Woest en doods is de aarde

III Mens ga open

IV  Keer om en sta op

V   Schuld belijden

VI  Goede en slechte vruchten

VII Kom terug en kom weer tot bloei                                                         


Prediker

Van zondag 26 april tot en met 24 mei stond het Bijbelboek Prediker in onze online diensten centraal. Het werd een zeer gewaardeerde vijfdelige reeks.


Onze predikant Ds. de  Prenter leidde eind vorig jaar al een Bijbelstudie over dit bijzondere boekje, en maakte er een boeiende  prekenreeks van. 


De Bijbelse wijsheidsliteratuur is bijzonder actueel in deze coronatijd. Prediker zoekt en zoekt en hij stelt levensvragen. Onze predikant had ook vragen voor de gemeenteleden. De antwoorden werden op een creatieve, anonieme manier in de diensten verwerkt.

Als hij ons thuis brengt


Een tekst van Jannica de Prenter gelezen op onze  kerkenraadsvergadering waarop we de hervatting van onze erediensten bespraken. Op film gezet met muziek uit de tijd van de Reformatie door Jacob Van Eyck (1590 - 1657) "Der Fluyten Lusthof: Psalm 134".

                                                          

U vindt de YouTube versie hier (klikken).


                                                           ~~~~~~~~~~~~~~~~~

Raak mij aan 


Een tekst van Jannica de Prenter gelezen op onze extra kerkenraadsvergadering waarop we de corona maatregelen bespraken. Op film gezet met muziek uit de tijd van de Reformatie door Jacob Van Eyck (1590 - 1657) "Onse Vader in Hemelryck".

                                                          

U vindt de YouTube versie hier (klikken).


                                                           ~~~~~~~~~~~~~~~~~